VIDEO PORTRETI OTROŠKIH IN MLADINSKIH PISATELJIC IN PISATELJEV

Oko besede predstavlja avtorice in avtorje slovenske otroške in mladinske književnosti. Video portreti avtoric in avtorjev so nastali v sodelovanju z Društvom slovenskih pisateljev. Posneti so bili v prostorih DSP in imajo enak format predstavitve kakor portreti, ki so že objavljeni na spletni strani DSP. Predstavljenih je pet portretov, v katerih avtorici in avtorji predstavljajo svoja literarna dela za otroke in mladostnike in dopolnjujejo zbirko predstavitev, katerih podlaga je antologija Slovenia′s Best for Young Readers (2020). Oko besede predstavlja Igorja Karlovška, Ferija Lainščka, MarjanoMoškrič, Vesno Radovanovič in Petra Svetino.

Igor Karlovšek

Avtor je prejemnik večernice 2005 za roman Gomnazijec. V zadnjem času se je posvetil zgodovinski tematiki, in sicer izhaja serija knjig Ognjeno pleme, ki je postavljena v 6.stoletje, v čas preseljevanja narodov.

Feri Lainšček

Vsestarnski avtor za otroke in mlade je prejemnik večernice 2001 za zbirko klasičnih pravljic Mislice.Je prejemnik številnih priznanj in nagrad, med katerimi je najpomembnejša Prešernova nagrada za življenjsko delo (2021). Svet otroške in mladinske književnosti je zaznamoval zlasti s poezijo za otroke(npr. Cicibanija, Pesmi o Mišku in Belamiški; Rad bi …) in mladostnike (Ne), ter s pravljicami,fantastičnimi zgodbami (npr. Velecirkus Argo) in realističnim romanom (Ajša Najša).

Marjana Moškrič

Avtorica je prejemnica dveh desetnic (Stvar, 2009, in Sanje o belem šrpedu, 2016) in večernice leta 2003 za roman Ledene magnolije. Njena realistična romana odpirata temne strani življenj mladostnikov in mladostnic, pri čemer vendarle vlivata upanje v boljši in pravičnejši svet.

Vesna Radovanovič

Vesna Radovanovič je prepoznava kot avtorica kratkoproznih realističnih in fantastičnih besedil, npr. zbirka o Petelinčku ter serija slikanic o različnih prevoznih sredstvih (Rožnati avtobus, Puhačka …). V zgodbah predstavlja teme, namenjene predšolskim otrokom in mladim bralcem 1. vzgojno-izobraževalnega obdobja OŠ.

Peter Svetina

Piše poezijo za odrasle, predvsem pa je prepoznaven kot avtor za otroke. Doslej je edini avtor, ki je prejel kar tri večernice (Ropotarna, 2013, Kako zorijo ježevci, 2016, Molitvice s stopnic, 2017) in edini slovenski avtor, ki je bil leta 2020 uvrščen med finaliste za  Andersenovo nagrado (to je najpomembnejša nagrada za mladinsko književnost na svetu).